Fontos tudnivalók

Mit kell tudnia annak, aki természetgyógyászhoz szeretne fordulni?

Diagnózis

A természetes gyógymódok eszköztára nem feltétlenül alkalmas a hagyományos értelemben vett diagnózis felállítására, hiszen az adott módszert kialakító ősi kultúra a modern tudományétól merőben eltérő világképpel rendelkezett. Ezért bár a természetgyógyászati állapotfelmérés fontos eleme a kezelésnek, s különösen olyankor, amikor épp a modern eszközök nem mutatnak rá semmilyen problémára vagy adnak ellentmondásos képet a beteg állapotáról, rendkívül hasznosnak bizonyulhat, ne vonakodjunk a modern tudomány eszközeit igénybe venni! Az orvosi diplomával nem rendelkező természetgyógyászoknak nincs jogosítványuk az önálló diagnózis felállítására, így ha ilyen gyógyítóhoz fordulunk, mindenképpen vigyük magunkkal a leleteinket.

A kezelés hatásossága

Nincs olyan terápia, amely eredményes lehetne anélkül, hogy a beteg az életmódjában a gyógyulást támogató változtatásokat eszközöljön (legyen szó pár napos pihenőről vagy drasztikus életmódváltásról), s különösen igaz ez a természetes gyógymódok esetében. Természetes gyógymódnak azokat a módszereket nevezzük, amelyek segítségével a szervezet öngyógyító és önszabályozó képességének aktiválásában segédkezünk, ám testünk e képessége csak az őt támogató életvitel követésével bontakoztatható ki. Általánosságban szólva: betegségünk súlyosságából a szükséges változtatások nagyságára következtethetünk. Változtatás alatt nem feltétlenül a fizikai környezet, az időbeosztás vagy az étkezés megváltoztatásának szükségességét értem, sokszor még ezeknél is fontosabb a környezetünkhöz fűződő viszonyunk, mentális attitűdünk megváltoztatása, amelyet meglépve az előbbieket automatikusan, minden különösebb erőfeszítés megtétele nélkül fogjuk a szükséges mértékben megváltoztatni. Annak, aki természetgyógyászhoz fordul, a kezelés hatásossága érdekében aktívan közre kell működnie a terápiában.

Gyógyítás és megelőzés

Bár a természetes gyógymódok a betegségek gyógyításában is nagy segítséget nyújtanak, legnagyobb hasznukat mégis a megelőzés terén vehetjük. A tradicionális kínai, indiai vagy thai medicina a szervezet egyensúlyi állapotának megteremtésére törekszik, s vannak terápiás eszközei az olyan apró egyensúlyvesztések korrigálása is, amelyeket a modern orvostudomány még nem diagnosztizál betegségként, így kezelni sem tud. A természetgyógyászati állapotfelméréssel kimutatott egyensúlyzavarokat kezelve ezért megelőzhetjük a hagyományos medicina által betegségként definiált kóros állapotok kialakulását.

Az oldalon szereplő tartalom egy részének vagy egészének lemásolása és máshol való megjelentetése az írásos engedélyemhez kötött!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.